Bilo ljeto ili zima, juha je ono što nam uvijek dobro dođe – nešto kao lijek za dušu, zar ne?  Ipak, u najhladnije doba godine kada se zaželimo nečeg toplog i ukusnog, juha je definitivno najbolje rješenje!

Ukratko rečeno, ništa ne pobjeđuje zimski blues kao zdjelica vruće juhe, baš zato - ona se u Yellu nalazi pri samom vrhu top liste comfort food-a tj. hrane za dušu. Pa i da krenemo na put oko svijeta i zavirimo u različite duboke tanjure  - doznat ćemo itekako puno o tradiciji raznih zemalja. A ne smijemo zaboraviti i najbitniji dio – juha nam odlično dođe za detoksikaciju, a između ostalog ima i vrlo malo kalorija. 

Baš zato, juha je popularna među onima koji teže zdravijoj prehrani. Budući da sadrži toliko vode, ispunjava nas s manje kalorija i daje nam dobar osjećaj sitosti.  Raznolikost je začin života, zar ne? Nudimo vam raznolikost u izboru juha koje će začiniti ove hladne zimske dane.

Finska juha od lososa - Lohikeitto

Na dalekom sjeveru Finske dobro znaju kako je najvažnije da hrana grije iznutra, pogotovo kada vani temperature padnu i do 30 stupnjeva ispod nule. Kremasta juha od lososa garantirano vas okrepljuje u hladnim danima i liječi sve rane.  Tako ju je lako za skuhati i gotova je za svega 30 minuta.

Thai juha od bundeve

Baš kada ste pomislili kako znate pripremiti najbolju juhu od bundeve, nastupa Yello s verzijom u thai stilu. Ako volite avanture s hranom, nadahnuta tajlandskom kuhinjom, kremasta juha od bundeve sadrži pregršt okusa i taman ljutine.  

Ribollita

Ribollita je gusta juha iz Toskane za koje postoje mnoge varijante. U prijevodu znači – 'ponovno kuhano'. Kao i većina toskanske kuhinje, dolazi nam sa sela. Nastala je podgrijavanjem tj. ponovnim kuhanjem povrtne juhe od dana prije. Doslovno, ništa se ne baca. U nju ne ide tjestenina kao u minestrone, već kruh, krumpir i puno povrća. Najbolji trenutak u kuhanju Ribollite je kad spoznate da ste u dijelu recepta zapravo napravili džem! Bogata nutrijentima, provjereno podiže raspoloženje i pruža zagrljaj u bilo koje doba dana i godine!

Corn chowder

Juha od kukuruza jedno je od najboljih jela američke kuhinje. Lonac krcat slatkim kukuruzom, krumpirom, mladim lukom, mrkvicom čini nevjerojatno kremastu čorbu. Ova gusta čorba ima dosta varijanti, dodataka a mi smo se odlučili za ječam. Jednu od najstarijih namirnica kojom su se hranili gladijatori da bi sačuvali energiju i snagu. A to je upravo ono što i vama treba, zar ne?

Francuska juha od luka

Legenda kaže da je francusku juhu od luka izmislio kralj u lovačkoj kolibi kada je shvatio da u ormariću s hranom nema ništa osim malo luka i kruha. Legenda ili ne, ova juha je dostojna kraljeva i kraljica. Omiljena među Francuzima ali i šire, zovu je juhom nad juhama. Osvojit će vas svojom kremastom zavodljivom teksturom. Oh là là!

 

U iščekivanju proljeća i toplijih dana, žlicu u ruke i prepustite se užicima koje vam pruža YELLO.