Veljača je najkraći mjesec u godini ali je zato mjesec ljubavi i mjesec fašnika. Sutra je fašnik i svi znamo da upravo njega obilježavamo nezaobilaznim krafnama ili kak bi rekli naši stari - pokladnicama. 

O kojoj god vrsti da se radi, bilo da su velike, male, prazne, šuplje, punjene s pekmezom, čokoladom, i raznim slastičarskim kremama, jedno je sigurno; Ne možemo im odoljeti! Veliki sam ljubitelj Donatsa ali krafna je krafna. 

Postoje mnogo priča o nastanku krafne. Vjerujem u legendu koja kaže kako je davno, davno, nesretno zaljubljena kuharica zabunom pripremljeno tijesto za pogačice ubacila u vruće ulje te je tako ispala krafna. Nadam se da je krafna stigla do kuharičinog odabranika i da je ta tužna ljubavna priča ipak dobila sretan kraj.  

Inače se ovom slasticom uvijek počastim na više lokacija za vrijeme fašnika no ovaj put u ovoj nešto drugačijoj godini, radim ih sama. Pravi sam početnik u ovoj kategoriji 'uradi sam' ali jako sam zadovoljna dobivenim. Uvijek sam mislila da je njihova priprema komplicirana i nisam se htjela upuštat u tu avanturu. Ali donosim vam recept s kojim nećete pogriješiti, čak ako ih radite prvi puta poput mene. 

Što vam je potrebno?

200 g glatkog brašna

200 g oštrog brašna

1 kvasac 

50 g maslaca

30 g šećera

4 žumanjka

150 ml mlijeka

prstohvat soli

2 žlice rakije

Kako ih pripremate?

Maslac, šećer i žumanjke izmutite dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte mlijeko, brašno ( u koje ste prethodno umiješali kvasac) i posolite. 

Izradite tijesto. Mora biti glatke teksture, da vam se ne lijepi za ruke. Zatim gotovo tijesto prekrijte krpom na toplom mjestu i ostavite da udvostruči volumen. 

Razvaljajte tijesto na 2 cm debljine, pa izrežite krugove čašom. 

Izrezane krugove poslažite na pobrašnjenu podlogu i ostavite da se dižu pokrivene krpom dok još ne narastu. 

Krafnice stavljajte u zagrijano ulje po oko 3 minute sa svake strane kako bi ste po sredini dobili bijeli prsten. Izvadite krafne na ubrus kako bi upio visak masnoće te vrećicom za ukrašavanje dodajte punjenje po želji. Ili ih jednostavno pospite šećerom u prahu poput mene.

S ovim receptom donijet ćete dašak fašnika u svoj dom. I ukućani im neće moći odoljeti… 

Dobar tek

Apet_eat🖤