Valentinovo samo što nije, pa smo se i mi potrudili osmisliti primamljiva jela zbog kojih ćete se ponovno zaljubiti. U vrijeme pandemije, nećemo se maknuti dalje od vlastite kuhinje ili kauča – pa ajmo onda ta četiri zida učiniti što zabavnijima.

Neka vam ovog Valentinova - Yello postane najbolji saveznik u kuhinji. Začarajte svoju bolju polovicu kulinarskim vještinama i poslužite joj jelo koje će je oboriti s nogu. Doduše, predložili bi vam zajedničku pripremu jela jer je ona dobra isprika za ljubav. Nije previše važno imaju li recepti afrodizijačka svojstva- gledajući sa znanstvenog stajališta - sve dok ga poskakivanje u kuhinji ima. 

A kad smo već kod afrodizijaka, naziv dolazi od imena starogrčke božice ljepote, ljubavi i seksualne želje - Afrodite. Rođena iz pjene, postavila je visoke standarde u ljubavi. Samim time i u gastronomiji, Kad je hrana u pitanju, svi znamo da postoje namirnice koje, kada ih pojedemo - bude strast u nama. Avokado, bademi, čokolada, med, kamenice...  Neki su znanstveno utemeljeni, ali većina djeluje zbog impulsa mašte. Kako god bilo, vjerujemo da koktel svega- svakako budi ljubav u nama.

Dopustite da vam predstavimo cijenjenu gospodu afrodizijake koji se nalaze samo na Yellu.

Odležani rib eye steak

Ljubitelji steakova - ovo je jelo za vas! Uvjerite se zašto Rib eye zasluženo stoji na listi najfinijeg mesa, dok na listi afrodizijaka se nalazi crveno meso jer sadrži velike količine proteina i cinka koji su djelotvorni u proizvodnji testosterona.

Prepečeni steak zasigurno nije IN jer se tako ubije sve ono što je divno u takvom komadu mesa. Dobar steak mora biti sočan i dovoljno dobro začinjen te biti u sredini ružičasto crvene boje. Ta boja i tekućina nije od krvi već kombinacije vode i mioglobina – proteina koji dovodi kisik do svih stanica mišića. 

Kako se steak može peći? Rare, medium ili well done - odaberite sami kako ćete ga ispeći. Za rare steak pecite ga na tavi po minutu sa svake strane. Za medium pecite steak minutu sa svake strane pa još jednom isto tako. Ako volite jače pečeno meso odnosno well done, pecite steak po minutu sa svake strane u tri, četiri navrata.  

Kao prilog dodajte krumpir i brokulu. Krumpir se priprema na zgodan način. Uz pomoć dvije kuhače zarezat ćemo krumpir paralelnim rezovima svakih pet milimetara. Kuhače osiguravaju da ne zarežemo krumpir do kraja. Takvim načinom pripreme krumpir postaje mekan iznutra s hrskavom koricom. 

Jedino što preostaje jest otvoriti bocu laganog crnog vina. I gozba može početi!

Losos na tatarski

Predstavljamo vam genijalno jelo za ljubitelje ribe. Gotova sva morska stvorenja pripadaju afrodizijacima pa tako i losos. Bogat je mineralima, vitaminima i proteinima. 

Super stvar kod pripreme ovog jela jest da nema kuhanja. S guštom ćete sjeckati pistacije, kopar i sočnu resku jabuku (simbol iskušenja). Odvažna kombinacija, zar ne? Pistacija je afrodizijak, maleno voće koje su žene jele u hramovima kako bi pojačale ljubavnu želju.

Tako sjedinjeni sastojci tvore losos na tatarski. Upusti se u zavodljiv ritual s prepečenim toplim baguettom. Tu će se sjajno uklopiti čaša polusuhog bijelog vina a može i rose.

Pečeni Camembert 

Za one nešto opuštenije, predstavljamo vam fingerfood jer je to uvijek dobra ideja kad hoćete prirediti home date. Najkremastiji francuski sir Camambert iz vruće pećnice očarano čeka hrskavi baguette.

Baguette smo natopili maslacem i češnjakom. Da, češnjakom! Koristi se kao afrodizijak od davnina i jedini uvjet je da ga jedu oboje ljubavnika jer miris ulazi u kožu. Nama ne smeta, već naprotiv… U našoj ga kuhinji ne smije nedostajati. Uz cijelu fantaziju dodajte masline koje zazivaju čašu kvalitetnog bijelog vina.

Koje god jelo pripremili, važno je da stvorite pravu atmosferu. Ugasite mobitele, prigušite svjetla, upalite svjećice i neka vas ritmovi lagane muzike uvedu u romantiku.

I najvažnije - ne zaboravite se smijati jer smijeh je najjači afrodizijak.

Ner'a