Godinama sam kao klinka gledala američke filmove u kojima su glumci uživali u ovom žutom napitku. Eggnog se tradicionalno služi u Americi i Kanadi i radi se o kremastoj mješavini mlijeka, vrhnja i jaja s dodatkom alkohola, naravno. Prije desetak godina naletjela sam na dobar recept za taj kalorični mirisni napitak. Svidio mi se odmah na prvu jer se jaja kuhaju a kao i svaki recept tokom godina sam ga doradila. Za početak, smanjila sam šećer. Kad je šećer u pitanju, manje je zbilja više.

Što vam treba?

1 l mlijeka

10 žumanjaka

100 g šećera

250 ml prozirnog light ruma

400 g slatkog vrhnja

4-5 klinčića

2 žlice ekstrakta od vanilije

½ čajne žličice muškatnog oraščića

1 štapić cimeta

Kako pripremate?

U loncu pomiješajte mlijeko, klinčiće i cimet, ugrijte ih na najlaganijoj vatri oko pet minuta. Zatim u posebnoj zdjeli dobro istucite žutanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu, zatim im polako dodavajte toplo mlijeko.

Prebacite cijelu smjesu u lonac (onaj isti od ugrijanog mlijeka) i kuhajte na umjerenoj temperaturi oko tri minute dok se smjesa ne zgusne. Pripazite da napitak ne zavrije jer se u tom slučaju stvore grudice i cijela stvar je upropaštena.

Procijedite tekućinu od klinčića i cimeta te ostavite da se ohladi. U ohlađenu tekućinu dodajte slatko vrhnje, ekstrakt od vanilije, muškatni oraščić i rum. Dobro ga ohladite u frižideru prije konzumiranja. Ako ne možete čekati ubacite koju kockicu drobljenog leda.

Ovako pripremljen božićni liker može preživjeti u frižideru desetak dana iako kod mene opstane svega dva, tri dana.

Uživajte :)

Ner'a